Kotitalousneuvonta kaupungin palveluna päättyy

Kotitalousneuvoja on toiminut vuosikymmeniä kodin arkeen ja terveyteen liittyvän tiedon jakajana ja ruokakurssien vetäjänä. Neuvonta päättyy vuoden alussa kotitalousneuvoja Ulla Rantasen jäädessä eläkkeelle mutta suositut ruokakurssit jatkuvat uuden tuntiopettajan vetämänä.

Kotitalousneuvonta perustettiin Kuusankoskella 1970-luvulla vastaamaan kotitalouteen liittyvän tiedon kasvaneeseen tarpeeseen. Kaupungistumisen myötä tiedot ja taidot eivät enää siirtyneet sukupolvelta toiselle kuten ennen. Keittiöiden koneellistuessa neuvoja tarvittiin mm. pakastimen ja mikroaaltouunin käyttöön. Kauppojen valikoimien laajentuessa kaivattiin apua mm. eksoottisten hedelmien ja kasvisten tunnistamiseen sekä ohjeita niiden hyötykäyttöön. Myös kodinhoitoon liittyen kysyttiin neuvoa.  

Toiminta siirtyi 2000-luvulla osaksi Kuusankosken työväenopistoa ja uuden Kouvolan myötä Kouvolan kansalaisopistoon. 

Ruokakurssit jatkuvat tuntiopettajan vetämänä 

Suurin osa kotitalousneuvonnasta on aina liittynyt ruokaan. Kiinnostus eri maiden ruokakulttuureihin sekä erityisruokavalioiden mukaisen ruoan valmistamiseen on lisääntynyt. Viime vuosina kansalaisopiston ruokakursseja on pidetty Naukion yhtenäiskoululla Kuusankoskella ja Valkealan yhtenäiskoululla. Kotitalousneuvontaa on annettu myös monissa tapahtumissa. Erilaiset ryhmät ja järjestöt ovat voineet ostaa luentoja, havaintoesityksiä ja ruokakursseja. Tilauskurssien määrä on kuitenkin pienentynyt neljännekseen koronaa edeltävästä ajasta. Viime vuosina kotitalousneuvoja onkin keskittynyt koululaisten ja perheiden ruokakasvatukseen, erilaisiin kierrätysaiheisiin tapahtumiin sekä kotitalousaiheisten kurssien pitämiseen.   

Ruokakurssit säilyvät kansalaisopiston kurssitarjonnassa uuden tuntiopettajan vetämänä. Uutta on myös kurssit Kouvolan keskustassa. Kevätlukukaudella 2025 järjestetään Naukion yhtenäiskoululla ja Kouvolan yhteiskoululla kuusi ruokakurssia, joiden aiheina ovat pastaruoat, keitot, palkokasvit, arjen leivonnaiset, Espanjan maut sekä pääsiäisherkut. Lisäksi järjestetään viininmaistelukursseja Kuusankosken opistotalolla. 

Verkostoyhteistyölle etsitään uusia muotoja  

Kotitalousneuvoja on tehnyt yhteistyötä kaupungin sisällä sekä paikallisten toimijoiden kanssa. Mukaan on mahtunut mm. piparikursseja Kuusankosken seurakunnan kanssa ja terveyskasvatuspäiviä Hirvelän, Kymintehtaan ja Naukion koulujen kanssa. Ekologisia ja kestävän elämäntavan teemoja painottavassa Kerkko-verkostossa on järjestetty mm. suosittuja Tavaranvaihtopäiviä.  

Suurin osa kotitalousneuvojan tekemästä verkostoyhteistyöstä päättyy, kun tehtävä jätetään täyttämättä osana kaupungin säästöjä. Vs. rehtori Ulla Tommiskan mukaan vuosittain alakoulujen erityis- ja pienryhmille järjestettävässä Dyykkaaks sulla -ympäristökasvatustapahtumassa kansalaisopisto tulee kuitenkin myös jatkossa olemaan mukana.  

Kotitalousneuvonnan historia on tallennettu kaupunginarkistoon, jossa se on aiheesta kiinnostuneiden tutkijoiden saatavilla.

Lisätietoja:  

Kotitalouskurssit Kouvolan kansalaisopistossa kevätkaudella 2025 

Kouvolan kansalaisopiston vs. rehtori Ulla Tommiska, puh. 020 615 8280, 
ulla.tommiska@kouvola.fi 

Pöydällä kasviksia ja hedelmiä, kotitalousneuvonta
Sivun alkuun